zaterdag 4 juli 2009

WATERKEFIR


toch populairder dan gedacht in feite, de waterkefir "vliegt" ervan door... daarom mss nuttig wat extra info over dit fantastische wezentje....

voor wie graag ALLES weet komt nu de samenstelling;

Kefirdrank – en dat geldt zowel voor de melkkefir als voor de waterkefir variant (zijn sterk verwant aan elkaar) - bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. Vooral de vitaminen B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine) zijn er in hoge mate aanwezig. Verder kent ´t 'n aantal aromatische verbindingen die voor ´n belangrijk deel de smaak bepalen.
Daarnaast – en dat maakt kefir uniek - is er een wateroplosbaar polysaccharidepolymeer in teruggevonden dat nergens anders teruggevonden wordt. Deze stof kreeg de naam “Kefiran”.
Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiële aminozuren. Een tekort aan vitamine H (Biotine) kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine B12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress.
Vitamine B1 (Thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht en is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust. Tevens bevordert het 't verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldadig werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen.

Gisten:

  • Kluyveromyces:
    - K. lactis,
    - K. marxianus,
    - K. bulgaricus,
    - K. Fragilis,

  • Candida:
    - C. kefir,
    - C. pseudotropicalis,

  • Saccharomyces
    - S. Torulopsis holmii
    - S. Cerevisae
    - S. Pastrorianus
    - S. Radaisii


Bacteriën:

  • Lactobacillen:
    - L. brevis,
    - L. cellobiosus,
    - L. acidophilus,
    - L. casei,
    - L. helveticus,
    - L. delbrueckii,
    - L. lactis,
    - L. fructivorans,
    - L. hilgardii,
    - L. kefir,
    - L. kefiranofaciens,
    - L. kefirgranum
    - L. parakefir.

  • Lactococcen lactis:
    - lactis,
    - diacetylactis
    - cremoris

  • Streptococcen:
    - salivarius
    - lactis
    - Acetobacter aceti en rasens
    - Betabacteriun vermiforme
    -
    Enterococcus durans
    - Leuconostoc cremoris en mesenteroides

---------------------------------------------------------------------------------------------
Handleiding voor de bereiding van waterkefir
von Günther W. Frank


De opgegeven benodigdheden zijn per liter water:





* Ongeveer 3 lepels waterkefir korrels

* Een glazenpot met een schroefdeksel

* Normaal leidingwater

* Per liter water 80 gram suiker en 50 rozijnen of 3 vijgen ( gedroogde abrikozen, dadels, pruimen, banaan of andere vruchten gebruiken ).

* Een citroen

* Een plastic zeef, een trechter en flessen om te vullen.





1 Los in een glazen pot met een schroefdeksel per liter water 80 gram suiker op. Dit zijn 4 opgehoopte eetlepels.





2 Doe 3 eetlepels kefir korrels in het water.





3 Voeg per liter water 50 rozijnen of drie tot vier vijgen en een citroenschijfje toe. Je kunt ook ander gedroogd fruit gebruiken. Met vijgen groeien de waterkefir korrels het beste. De drank smaakt hierdoor het beste.. Een nadeel is dat de vijgen ook in kleine stukjes uiteen vallen, die men bijna niet meer uit de korrels verwijderd krijgt. Dit kan men voorkomen door de kefir korrels in een katoenen of linnen zakje in vloeistof te hangen.





4 Schroef de deksel los op het glas, zo, dat de ontstane koolzuur kan ontsnappen.





5 Zet het glas op een rustige, warme plaats. Bij kamer temperatuur zet de gisting snel in.





6 Laat het glas minimaal 24 uur en maximaal 4 dagen gisten. Hoe langer het staat, hoe minder suiker er over blijft en hoe zuurder de drank smaakt. Kinderen drinken liever een drank van 1 tot 2 dagen gisten.





7 pers de rest van de citroen uit en voeg het aan de drank toe.





8 Giet de drank door de plastic zeef en vang zo de korrels op. Men kan de drank door een trechter direct in een fles gieten. Als men de drank niet direct drinkt zet men de flessen in de koelkast, dan smaakt hij het beste. Men kan hem ook bij kamer temperatuur bewaren.





9 Spoel het glas met water uit.





10 Verwijder de uitgewerkte rozijnen of andere vruchten





11 Spoel de korrels onder de kraan af, door de zeef enige keren heen en weer te bewegen.





12 Doe de korrels weer terug in de fles, maar alleen met een plastic lepel.





13 Doe nu weer alle ingrediënten in de fles en het proces kan weer opnieuw beginnen.




Let op: Gebruik alleen plastic spullen en glas. De kefir kan metaal aantasten en metaal kan remmend op de kefir werken.




Hoeveelheid: Je mag tot een liter per dag gebruiken of tot zo veel men verdraagt. Je kunt de drank ook aan kinderen geven. Dit is veel gezonder dan limonade en cocacola met zijn hoog suiker gehalte.




Waar voor te gebruiken: Aan waterkefir worden de volgende werkingen toe geschreven. Bloeddruk verlagend, ontlasten van de darmen, gunstig beïnvloeden van de hersens en zenuwen en heeft een gunstige invloed op de nieren en de lever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten